0 %

Култура

Од културних институција на подручју општине Костајница егзистира Јавна установа Народна библиотека „Невенка Станисављевић“

Народна библиотека „Невенка Станисављевић“
Јавна установа Народна библиотека „Невенка Станисављевић“ Костајница основана је 1955. године. Од 1962. године постаје издвојени огранак библиотеке „Казимир Ћурак“ из Босанског Новог. Скупштина општине Српска Костајница  доноси  11.05.1995. године одлуку о оснивању библиотеке те она од 21.06.1995. године дјелује као самостална установа.

Располаже фондом од око 25.000 књига, разврстаних у три одјељења: Информативно-позајмно одјељење за одрасле, дјечије одјељење и одјељење Завичајне збирке и специјалне збирке/легата. У склопу библиотеке дјелују 3 секције и то:

– „Мала причаона“, покренута 15.02.1996. године
– Драмски студио „М.А.С.К.Е.“, покренут 15.10.2010. године и
– Клуб завичајних пјесника и Клуб љубитеља књиге покренути 2014. године.

Библиотека самостално организује бројне књижевне сусрете, промоције књига, позоришне представе, изложбе, трибине, организатор је традиционалне манифестације „Дани библиотеке“ и активан је учесник у свим културним манифестацијама на подручју општине Костајница. Библиотека је члан Друштва библиотекара Републике Српске. За стваралачки рад и допринос развоју библиотечке струке ЈУ Народна библиотека „Невенка Станисављевић“ Костајница добила је 2007. године Повељу „Ђорђе Пејановић“ за најбољу библиотеку Републике Српске.

Културно-умјетничко друштво „Поткозарје“ Костајница
Културно-умјетничко друштво „Поткозарје“ Костајница основано је 17.12.1978. године. По оснивању друштво је имало три секције: хорску, фолклорну и секцију изворног пјевања. Једно вријеме била је активна тамбурашка секција и староградско пјевање. Посебан значај у историјату КУД-а имају њихова гостовања и наступи у иностранству, када су као представници тадашње Југославије учествовали на међународној смотри хорског пјевања у Барцелони, као и одлазак у Чехословачку у Шенквице.