Културно – историјски споменици

Споменик борцима погинулим у Одбрамбено-отаџбинском рату 1991-1995
Налази се у улици Трг Краља Петра I Ослободиоца (градски парк).

Споменик борцима погинулим у Народно-ослободилачком рату 1941-1942.
Налази се у улици Трг Краља Петра I Ослободиоца (градски парк).

Спомен обиљежје „Команда баљске чете“
Спомен обиљежје „Команда баљске чете“ налази се у селу Горња Слабиња. За вријеме Другог Свјетског рата 1941. године на овом мјесту, у брду Баљ, формирана је Костајничко-баљска партизанска чета.  Данас се на овом мјесту налази споменик борцима погинулим у народно-ослободилачком рату и објекат који је требао да буде спомен кућа, али се данас користи као ловачка кућа. У знак сјећања на прошла времена сваке године, задњу седмицу у августу, на Команди се обиљежава годишњица формирања Баљске чете.

Споменик „Застава“
Налази се у шумском окружењу брда Баљ на надморској висини од 372 м. Споменик представља металну конструкцију погодну за пењање до заставе на врху одакле се пружа прелијеп поглед на Костајницу и долину ријеке Уне. Управо по застави на врху, споменик је добио назив „Застава“. Назив Застава потиче из периода Другог свјетског рата када је мјесто гдје се налази споменик било средиште устаничког фронта Баљске чете. Тада је постављена црвена застава која се вијорила све вријеме постојања фронта, а један од устаника из Слабиње, Васо Каран, назвао је ово мјесто и „Малом Москвом“.

Спомен обиљежје цивилима погинулим у НОР-у – Масовна гробница у улици Петра Боројевића
Споменик означава мјесто масовне гробнице у којој је сахрањено око 2000 жртава фашистичког терора које су убијене крајем јула и почетком августа 1941. године. Споменик је подигнут 1954. године.

Спомен обиљежје цивилима погинулим у НОР-у – Масовна гробница у улици Владимира Назора
Споменик означава место масовне гробнице у којој је сахрањено око 500-600 жртава фашистичког терора које су убијене крајем јула и почетком августа 1941. године. Споменик је подигнут 1954. године.

Партизанско гробље у Костајници
Гробље са 27 појединачних гробова познатих и непознатих војника, укључујући и народног хероја Бранка Тубића. Реновирано је 2001. године.

Партизанско гробље у Петрињи
На гробљу се налази укупно 18 гробова, са најмање 4 гроба умрлих након завршетка Народно-ослободилачког рата, укључујући народног хероја Лазу Штековића (1922-1952).

Споменик Краљу Петру I Карађорђевићу
Споменик је рад Милана Бузаџића из 1913. године. Обновљен је 2008. године.

Споменици из времена устанака и буна
Од споменика из времена устанака и буна на подручју Костајнице налазе се 2 споменика: споменик хајдуку „Милетин гроб“ и споменик хајдуку „Гарачин гроб“. Споменик хајдуку „Гарачин гроб“ се налази у селу Горња Слабиња у засеоку Алагинци. На овом мјесту сахрањен је хајдук Петар Гарача. Сељаци Читлука, Петриње, Бачвана, Побрђана, Тавије и других околних села 15. августа 1875. године су напали турске посаде у селу Двориште. Занесени почетним успјесима устанка устаници су под командом Марка Бајалице и Марка Ђенадије напали 19. августа Босанску Костајницу, али су се послије почетног успјеха морали повући. У тим борбама са турцима погинуо је Петар Гарача.