Сваке године, половином мјесеца октобра уз културне, забавне и туристичке садржаје везане за кестен, Костајница обиљежава дане посвећене питомом кестену. Кестенијада је туристичко – културно – привредна манифестација која се у Костајници одржава од 1998. године. Идеја о организовању манифестације потекла је захваљујући природном богатству шумом питомог кестена којим обилује подручје Костајнице.

Кестенијада траје три дана, а програм манифестације обухвата различите садржаје:
– етно изложбу женских ручних радова
– изложбу слика ученика Основне школе на тему кестена
– изложбу радова полазника “Мала причаона“
– наступ ојкачких и фолклорних група
– продајну изложбу сувенира, воћа и меда
– „Кестенбал“ – дефиле костимираних ученика у креацијама од кестена и јесењих плодова и програм ученика – избор Принца и Принцезе Кестенијаде, најљепше кошаре, најљепших шешира и огрлица
– „Котлић Кестенијаде“- такмичење у припреми паприкаша
– дегустацију традиционалних јела костајничког краја и
– печење и дегустацију кестена на улицама града.

За вријеме Кестенијаде мирис печеног кестена се шири улицама Костајнице захваљујући људима који пеку кестен и дијеле посјетиоцима. Централни дио манифестације је у недјељу када посјетиоци поред печеног кестена могу дегустирати и традиционална јела костајничког краја, као и кулинарске специјалитете које припремају учесници такмичења „Котлић Кестенијаде“. Дружење, пјесма и плес су саставни дио Кестенијаде, а атмосферу додатно својом изведбом увесељавају и тамбураши.

Добродошли!