Још од давнина овај крај је познат по кестеновој шуми, а према неким теоријама Костајница је име управо и добила по кестену. Поред свог благородног плода који увесељава наше становнике сваке јесени када се мирис печеног кестена шири улицама Костајнице, ту је и његово височанство и надалеко познати костајнички кестенов мед. Захваљујући кестеновој шуми Костајница има овај аутентичан производ који је препознатљив по тамној боји, специфичном опором мирису и високој квалитети. Посебност овог меда који је тражен и цијењен на тржишту лежи у времену цвјетања кестеновог цвијета, пошто у том периоду нема других значајнијих биљних врста које би вриједним пчелама одвукле пажњу. Кестенов мед је изузетно здрав због великог постотка поленских зрнаца, а богат је и минералима и витаминима.

У костајничком крају гдје се простиру шуме питомог кестена потребно је рећи пчеларском терминологијом да је кестенова паша једна од најиздашнијих, а костајнички кестенов мед је изузетно тражен производ. На подручју општине Костајница дјелује Удружење пчелара “Кестен” које је регистровано 2002. године. Удружење броји око двадесетак чланова, а у свом раду настоји да промовише пчеларство, упозна становништво са значајем пчелињих производа у свакодневној исхрани и анимира га да се почне бавити овом граном пољопривреде. Чланови друштва посједују око 1800 пчелињих друштава, а према процјени тај број се пење и до 2500 пчелињих друштава. Поред меда пчелари се баве сакупљањем и производњом сљедећих пчелињих производа: полена, прополиса, воска, матичне млијечи и пчелињих ројева. У просјечно родној години може се очекивати принос меда од 15-25 кг. по пчелињем друштву, а од те количине  половина је углавном кестенов, а друга половина багремов мед.

ПРОГРАМ ДЕГУСТАЦИЈЕ КОСТАЈНИЧКОГ  КЕСТЕНОВОГ МЕДА

 – одлазак код пчелара

– кратко упознавање са основама пчеларства и производњом меда

– презентација меда и осталих производа од меда

– дегустација костајничког кестеновог меда.

ПЧЕЛАРСТВО „Н&П ВУЈАНОВИЋ“
Породица Вујановић из Костајнице има сопствени стационирани пчелињак и баве се пчеларством. Поред багремовог и ливадског меда производе и кестенов мед са којим освајају бројне медаље.  Поред меда у понуди имају и друге пчелиње производе: прополис, матичну млијеч, полен, саће у меду, орахе у меду, мед са сјеменом коприве, невенову крему, пропролис крему, невеново уље, ликер на бази меда од вишње, трешње, шипка и трнине, Медовачу, Прополиску, Копривин сируп, Имуномед за јачање имунитета, Бронхосируп од властитог меда и екстракта бијелог бора са планине Пљешевице и Крем мед са љешњаком.

КОНТАКТ
ПЧЕЛАРСТВО „Н&П ВУЈАНОВИЋ“
Козарска 4, 79224 Костајница
📞 +387 65 776 309, +387 52 663 756
✉️ pcelarstvo.vujanovic@gmail.com